Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Συντηρητικά

Τα συντηρητικά, όπως υποδεικνύει και η ονομασία τους, συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων. Χρησιμοποιούμε συντηρητικά για να προστατεύσουμε τα προϊόντα μας από βακτήρια, μύκητες και μούχλες. Στη φύση τα συντηρητικά προστατεύουν τα φυτικά, τα ανθρώπινα και τα ζωικά κύτταρα. Με τον ίδιο τρόπο, τα συντηρητικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας. Χωρίς συντηρητικά, τα προϊόντα θα άρχιζαν να εκλύουν δυσάρεστες οσμές, να αλλάζουν χρώμα ή να μουχλιάζουν.

A person rubbing cream into their hands

Αξιολογούμε όλα τα προϊόντα μας, ώστε να επιλέγουμε τον καλύτερο συνδυασμό συντηρητικών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο τύπος προϊόντος, ο τρόπος χρήσης του και το σημείο αποθήκευσής του. Για παράδειγμα, στις δερματικές κρέμες παρατηρούμε αν η επανειλημμένη βύθιση των δακτύλων στο προϊόν μπορεί να το μολύνει.

Εκτός από τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, προβαίνουμε σε δικές μας αξιολογήσεις ασφάλειας και παρακολουθούμε τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Προσθέτουμε συντηρητικά μόνο όταν είναι απαραίτητο και ελέγχουμε προσεκτικά τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζουμε την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση συντηρητικών.

Κατανοούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν κάποια συντηρητικά. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε μερικές φορές προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα συντηρητικά.

Στις παρακάτω παραγράφους μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά τα συντηρητικά για τα οποία μας ρωτούν συχνά: παραβένια, μεθυλισοθειαζολινόνη, δότες φορμαλδεΰδης και φαινοξυαιθανόλη.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Τι είναι τα συντηρητικά;

Τα συντηρητικά, όπως υποδεικνύει και η ονομασία τους, συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων. Εκτός του ότι παράγονται συνθετικά, τα συντηρητικά συναντώνται και στη φύση, π.χ. τα μύρτιλα, τα αγγούρια, τα κεράσια και το μέλι περιέχουν παραβένια, ενώ όλα τα υγιή κύτταρα των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών παράγουν και χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη.

Χρησιμοποιούμε συντηρητικά για να διατηρούμε τα προϊόντα ασφαλή, αποτελεσματικά και ελκυστικά, προστατεύοντάς τα από βακτήρια, μύκητες και μούχλα που μπορεί να τα καταστρέψει ή να επηρεάσει την ασφάλειά τους.

Γιατί χρειάζονται τα συντηρητικά;

Χωρίς τα συντηρητικά αρκετά προϊόντα θα αλλοιώνονταν και θα μειώνονταν η αποτελεσματικότητά τους, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα, όπως δερματικές ή οφθαλμικές μολύνσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται. Παρομοίως μπορούν να αλλοιωθούν και τα καθαριστικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ειδικά όταν αποθηκεύονται σε θερμά, υγρά περιβάλλοντα, όπως τα μπάνια και οι κουζίνες, που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και μούχλας.

Τα συντηρητικά μας βοηθούν, επίσης, να κατασκευάζουμε προϊόντα που είναι βολικά στη χρήση και την αποθήκευση. Για παράδειγμα, ένα προϊόν χωρίς συντηρητικά μπορεί να πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο ή να απορρίπτεται σύντομα μετά το άνοιγμα.

Γιατί χρησιμοποιεί η Unilever διαφορετικά συντηρητικά σε διαφορετικά προϊόντα;

Κάθε συντηρητικό έχει διαφορετικές ιδιότητες. Ορισμένα συντηρητικά λειτουργούν καλύτερα ενάντια διαφορετικών τύπων βακτηρίων, μυκήτων και μούχλας σε σχέση με άλλα ή λειτουργούν καλύτερα σε ορισμένους συνδυασμούς συστατικών. Προτού αποφασίσουμε ποιο συντηρητικό θα χρησιμοποιήσουμε, απαντούμε σε ερωτήματα όπως τα παρακάτω: Πώς θα κατασκευαστεί και θα μεταφερθεί το προϊόν; Τι κλίμα επικρατεί στη χώρα πώλησης; Πώς είναι πιθανόν να το αποθηκεύσουν οι καταναλωτές;

Εάν πρόκειται για προϊόν προσωπικής φροντίδας, είναι προϊόν που πρέπει να παραμείνει στο δέρμα, όπως π.χ. οι κρέμες προσώπου, ή προϊόν που πρέπει να ξεπλυθεί, όπως τα αφρόλουτρα; Εάν πρόκειται για καθαριστικό, σε τι είδους επιφάνειες θα χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιείται για πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του καταλληλότερου συντηρητικού ή συνδυασμού συντηρητικών.

Αξιολογούνται τα συντηρητικά ως προς την ασφάλεια;

Ναι. Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούμε έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια, τόσο από τους ειδικούς ασφάλειας της εταιρείας μας όσο και από εξωτερικές αρχές. Τηρούμε πάντα τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς. Επίσης, εφαρμόζουμε τις δικές μας διεθνείς προδιαγραφές, προκειμένου να διασφαλίζουμε μια συνεπή προσέγγιση ως προς την ασφαλή χρήση συντηρητικών. Χρησιμοποιούμε κατάλληλες ποσότητες για τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, και διασφαλίζουμε ότι κάθε συντηρητικό είναι ασφαλές σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά του εκάστοτε προϊόντος.

Περιέχουν όλα τα προϊόντα συντηρητικά;

Χρησιμοποιούμε συντηρητικά μόνο όταν είναι απαραίτητο. Τα συντηρητικά παίζουν συχνά ουσιαστικό ρόλο στην προστασία από βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα δεν χρειάζονται συντηρητικά, επειδή τα συστατικά, η συσκευασία ή η προβλεπόμενη χρήση τους αποτρέπουν τη μόλυνση. Τα προϊόντα αυτά αποκαλούνται συχνά «αυτοσυντηρούμενα».

Κατανοούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν κάποια συντηρητικά εάν είναι εφικτό. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε, επίσης, μερικές φορές προϊόντα που δεν περιέχουν συγκεκριμένα συντηρητικά.

Back to top