Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Σχετικά με τις Αλλεργίες

Μάθετε περισσότερα για τις δερματικές αλλεργίες και αναζητήστε προϊόντα που μπορεί να σας ταιριάζουν.

Η προσέγγισή μας για βοήθεια με τις αλλεργίες

Αυτή η σελίδα έχει ως στόχο να σας ενημερώσει για τις δερματικές αλλεργίες και να σας βοηθήσει να βρείτε προϊόντα που μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς.

Μερικά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων και γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί η μικρότερη δυνατή ποσότητα αυτών των συστατικών. Ορισμένα συστατικά είναι πάρα πολύ σημαντικά και δεν μπορούν να απαλειφθούν λόγω της λειτουργίας τους και της ωφέλειάς τους για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Η απόφαση για τα συστατικά που περιλαμβάνουμε στα προϊόντα μας βασίζεται σε τρεις παράγοντες: τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τα δικά μας πρότυπα ασφάλειας που πραγματοποιούμε και τους κανονισμούς των χωρών στις οποίες εμπορευόμαστε τα προϊόντα μας.

Γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα είναι πολύ σημαντικές για το μικρό ποσοστό ανθρώπων που μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά. Γι’ αυτόν το λόγο παρέχουμε σαφείς πληροφορίες για τα συστατικά των προϊόντων μας.

Ποια προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιείτε, αν έχετε κάποια αλλεργία;

Ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να παρουσιάσει αλλεργία σε συγκεκριμένες αρωματικές ουσίες Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να βρίσκουν προϊόντα που μπορεί να είναι κατάλληλα γι’ αυτούς. Και στην Ευρώπη έχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, που βοηθάει τους ανθρώπους να βρίσκουν πιθανώς κατάλληλα προϊόντα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το «Τι υπάρχει στα προϊόντα μας» στη χώρα κατοικίας σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι, ότι έχετε αλλεργία σε ένα συστατικό αρώματος, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Τι είναι η αλλεργία;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας διατηρεί υγιείς, καταπολεμώντας κάθε τι επιβλαβές που εισέρχεται στον οργανισμό μας – όπως τα βακτήρια και οι ιοί.Ένα αλλεργιογόνο είναι γενικά μία αβλαβής ουσία, στην οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά, θεωρώντας τη ως απειλή.Συνήθως, πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο αρκετές φορές, προτού εκδηλωθεί κάποια αλλεργία.Αλλά όταν αυτό συμβεί, η συγκεκριμένη αλλεργία θα σας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα σας μπορεί συχνά να αργήσουν να εκδηλωθούν – συνήθως χρειάζονται 24-48 ώρες μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο.Ίσως ακούσετε να αποκαλούν την εν λόγω αντίδραση «καθυστερημένη υπερευαισθησία», «αλλεργία τύπου IV» ή «αλλεργία εξ επαφής».Οι περισσότερες πληροφορίες εδώ αφορούν ακριβώς αυτό το είδος της αλλεργίας, καθώς τα περισσότερα από τα προϊόντα μας μπορούν να έρθουν σε επαφή με το δέρμα με κάποιον τρόπο.

Πώς γίνομαι αλλεργικός σε κάποιο συστατικό;

Υπάρχουν δύο στάδια:

  1. Αρχικά ο οργανισμός σας αναγνωρίζει το αλλεργιογόνο και αποκτά ευαισθησία σε αυτό.Σε αυτό το στάδιο δεν εμφανίζονται ορατά συμπτώματα, αλλά η αλλαγή που προκαλείται στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνιμη.
  2. Εάν το δέρμα σας έρθει ξανά σε επαφή με επαρκώς μεγάλη ποσότητα από το αλλεργιογόνο, τότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης;

Οι δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως εμφανίζονται 24-48 ώρες μετά την επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο. Μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα ή το εξανθήμα, το οίδημα, η εμφάνιση φλυκταινών, η δακρύρροια, ο σχηματισμός αποξηραμένης κρούστας και ο κνησμός.Εάν παρουσιάζετε αλλεργία σε κάποιο συστατικό, μπορεί να είστε αλλεργικοί και σε άλλες παρόμοιες ουσίες.Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας πει ποια άλλα συστατικά πρέπει να αποφεύγετε.

Μην συγχέετε τον ερεθισμό του δέρματος με την αλλεργική αντίδραση

Συμπτώματα όπως η ερυθρότητα δεν οφείλονται πάντα σε αλλεργία. Εάν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, μπορεί να φαίνεται σαν μια αλλεργική αντίδραση. Συχνά ενδείκνυται να συμβουλευτείτε δερματολόγο, για να γίνει ακριβής διάγνωση. Όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο, μπορεί να εμφανιστούν επίσης ερυθρότητα ή εξάνθημα, οίδημα και κνησμός. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε το δέρμα σας να είναι ξηρό, να πονάει, να τσούζει ή να καίει. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες από την επαφή με ό,τι τα προκάλεσε. Το δέρμα σας μπορεί κατόπιν να διαρραγεί.

Υπάρχει ωστόσο μία μεγάλη διαφορά μεταξύ ερεθισμού του δέρματος και αλλεργικής αντίδρασης – τα συμπτώματα του ερεθισμού του δέρματος δεν επαναλαμβάνονται πάντα, ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί το ίδιο προϊόν στην ίδια περιοχή του δέρματος. Όταν όμως έχετε αποκτήσει αλλεργία σε ένα συστατικό, μια επαρκώς μεγάλη ποσότητα από αυτό θα προκαλεί πάντα το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να αντιδρά ξανά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ποια συστατικά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις;

Στη φύση υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινή μας ζωή. Αλλεργιογόνα φυτά, όπως ο δηλητηριώδης κισσός, και μέταλλα, όπως το χρώμιο και το νικέλιο, είναι μερικά παραδείγματα – μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 14% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει αλλεργία εξ επαφής, που προκαλείται από το νικέλιο.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι λιγότερο από το 2% του πληθυσμού στην Ευρώπη είναι αλλεργικό σε συστατικά που συναντώνται στις αρωματικές ουσίες. Επίσης, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είναι αλλεργικοί στα συντηρητικά και στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών.

Τι να κάνω, αν νομίζω πως έχω μια δερματική αλλεργία;

Εάν αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που έχουμε προαναφέρει και νομίζετε ότι έχετε μια δερματική αλλεργία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας. Καλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με τα προϊόντα που χρησιμοποιήσατε ακριβώς πριν από την εμφάνιση της αλλεργικής σας αντίδρασης. Εάν μπορείτε, πάρετε μαζί σας τα προϊόντα και τις συσκευασίες τους έτσι, ώστε ο γιατρός σας να μπορέσει να δει τα συστατικά τους.

Ο δερματολόγος θα κάνει μερικά διαγνωστικά τεστ για να διαπιστώσει τι προκάλεσε την αλλεργική αντίδραση.Θα σας εξετάσει και θα σας κάνει ερωτήσεις για τα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν και το χρόνο εμφάνισής τους. Μπορεί να σας κάνει και μια επιδερμική δοκιμασία με επιθέματα (patch test) με τα προϊόντα που χρησιμοποιήσατε ή με συγκεκριμένα συστατικά που περιέχονται σε αυτά.

Μόλις μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί, μπορείτε να το ψάχνετε στις λίστες συστατικών και να το αποφεύγετε. Να είστε προσεκτικοί με τα μη γνήσια προϊόντα - δεν μπορείτε να είστε πάντα σίγουροι για το τι υπάρχει σε αυτά.

Μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς και τον γιατρό σας να καταλάβετε σε τι είστε αλλεργικοί. Και επίσης θα σας παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να στείλουμε δείγματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για τον έλεγχο των επιθεμάτων - απλώς επικοινωνήστε μαζί μας (Ανοίγει σε νέο παράθυρο).

Προκαλούν τα αρώματα αλλεργίες;

Υπάρχει ένας μικρός αριθμός αρωματικών ουσιών που έχει αποδειχθεί, ότι μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.

Επίσης, παρέχουμε μια βάση δεδομένων, την οποία μπορεί να συμβουλευτεί όποιος έχει κάποια αλλεργία προκειμένου να αναζητήσει προϊόντα που μπορεί να είναι κατάλληλα για αυτόν.

Και τα συντηρητικά;

Τα συντηρητικά είναι πολύ σημαντικά - εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση των προϊόντων μας μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Χρησιμοποιούμε συντηρητικά μόνο όταν αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και πάντα στη μικρότερη δυνατή ποσότητα Αλλά και πάλι, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να είναι αλλεργικός σε μερικά από αυτά τα συστατικά.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι δεν είμαι αλλεργικός/ή σε μια βαφή των μαλλιών;

Ενας μικρός αριθμός ατόμων είναι αλλεργικοί στις βαφές των μαλλιών. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρειαστούν ιατρική αγωγή μετά από μια αντίδραση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε την βαφή 48 ώρες πριν να βάψετε τα μαλλιά σας στο σπίτι ή στο κομμωτήριο – ακόμη και αν έχετε χρησιμοποιήσει την ίδια βαφή πολλές φορές στο παρελθόν. Απλά απλώστε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα σας και περιμένετε να δείτε αν θα εκδηλωθεί κάποια αντίδραση.

Ορισμένα συστατικά ωστόσο είναι πάρα πολύ σημαντικά και δεν μπορούν να απαλειφθούν λόγω της λειτουργίας τους και της ωφέλειάς τους για την πλειοψηφία των καταναλωτών. Γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα είναι σημαντικές για το μικρό ποσοστό ανθρώπων, που μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά. Γι’ αυτόν το λόγο παρέχουμε σαφείς πληροφορίες για τα συστατικά των προϊόντων μας.

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Το περιεχόμενο αυτού του ιστότοπου (συμπεριλαμβανομένων των κειμένων, των εικόνων και όλου του υπόλοιπου υλικού) δημιουργήθηκε αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς.Το περιεχόμενό του δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης και θεραπείας. Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό στο χώρο της περίθαλψης υγείας για ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με κάποιο πρόβλημα υγείας.Να μην αγνοείτε ποτέ τις οδηγίες του γιατρού σας και να μην καθυστερείτε να τον επισκεφτείτε επειδή διαβάσατε κάτι σε αυτόν τον ιστότοπο.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε επείγον ιατρικό περιστατικό, καλέστε το γιατρό σας, μεταβείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. Η Unilever δεν συνιστά ούτε υιοθετεί συγκεκριμένα πειράματα, διαδικασίες, απόψεις ή άλλες πληροφορίες που ενδέχεται να αναφέρονται στον παρόντα ιστότοπο. Οι σύνδεσμοι εκπαιδευτικού περιεχομένου, που δεν δημιουργήθηκε από την Unilever, λαμβάνονται με δική σας ευθύνη.

Back to top