Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης

Οι μάρκες προσωπικής φροντίδας της εταιρείας μας βοηθούν τους καταναλωτές να βελτιώνουν την όψη του δέρματός τους, κάνοντάς το να φαίνεται πιο υγιές. Η απολέπιση, δηλαδή η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος μέσω απαλής τριβής, παίζει καθοριστικό ρόλο. Αρκετά συστατικά λειτουργούν ως ήπιες λειαντικές ουσίες για την υποβοήθηση της απολέπισης, μεταξύ των οποίων τα πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης.

Plastic scrub beads

Έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης από το 2014, ανταποκρινόμενοι στην ανησυχία για τη συσσώρευση των μικροπλαστικών σε λίμνες και ωκεανούς. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε τέτοια σφαιρίδια σε κάποια από τα προϊόντα απολέπισης της εταιρείας μας. Πλέον χρησιμοποιούμε εναλλακτικά απολεπιστικά συστατικά, ώστε οι καταναλωτές να είναι βέβαιοι ότι τα καθαριστικά προσώπου και σώματος της Unilever που επιλέγουν δεν συμβάλλουν στη συσσώρευση μικροπλαστικών στους ωκεανούς.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ως προς τα πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης;

Πλέον χρησιμοποιούμε εναλλακτικά απολεπιστικά συστατικά, όπως πυρήνες βερίκοκου, καλαμποκάλευρο, τριμμένη ελαφρόπετρα, πυριτία και φλούδες καρυδιών.

Πώς καταλήγουν τα μικροπλαστικά στους ωκεανούς;

Τα μικροπλαστικά προέρχονται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών υλικών στο νερό, το ξέφτισμα συνθετικών ινών υφασμάτων κατά το πλύσιμο των ρούχων, και από μικρά πλαστικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται σε διάφορα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Η συμβολή των προϊόντων προσωπικής φροντίδας στην αύξηση των επιπέδων μικροπλαστικών θεωρείται πολύ περιορισμένη.

Γιατί χρησιμοποιούσε η Unilever πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης στο παρελθόν;

Πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης περιλαμβάνονταν στο παρελθόν σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως τα καθαριστικά προσώπου, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα. Τα χρησιμοποιούσαμε, επειδή μπορούν να καθαρίσουν απαλά τους πόρους και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος. Αρκετοί καταναλωτές απολάμβαναν την αναζωογονητική αίσθηση των σφαιριδίων, τα οποία κατασκευάζονταν κυρίως από πολυαιθυλένιο.

Είναι ασφαλή τα πλαστικά μικροσφαιρίδια απολέπισης;

Σύμφωνα με αξιολογήσεις ασφάλειας, το πολυαιθυλένιο -το πλαστικό που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στα μικροσφαιρίδια απολέπισης της εταιρείας μας- είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στις συγκεντρώσεις που συναντώνται τυπικά στο περιβάλλον.

“Έχουν σημειωθεί πολλές ιστορίες επιτυχίας μέχρι σήμερα. Η Unilever άνοιξε το δρόμο με την υπόσχεση να καταργήσει σταδιακά όλα τα μικροσφαιρίδια έως το 2015”

Tanya Cox, Υπεύθυνη Θαλάσσιων Πλαστικών, Fauna & Flora International. Πηγή: Personal Care Products Council (Συμβούλιο προϊόντων προσωπικής φροντίδας)
Back to top